Publicerad Lämna en kommentar

Tusen böcker till

Jag fick en samling. Många av böckerna hade jag redan och andra är jag inte intresserad av.

Här finns otroligt många guldkorn om historisk sömnad, knyppling, svenska vävnader och slöjd.

Många av böckerna har jag lagt in på webbshopen. Men jag har fortfarande flera hundra böcker kvar, om det är något särskilt du söker, maila mig! Jag kanske har det du letar efter!

Publicerad Lämna en kommentar

Bruksanvisning för att sy rya

Man gör sina fynd. Särskilt i secondhandaffärer, längst ner i lådan, kanske på fel avdelning. För vad ÄR det egentligen, det här verktyget?

Just det här verktyget är till för att sy ryafransar på maskin. Det borde vara relativt enkelt att tillverka en sån här ryagaffel i hårdplast, till exempel från en mjuk skärbräda eller ett tallriksunderlägg.

Bruksanvisning Ryagaffel
Publicerad Lämna en kommentar

Nu rensar jag igen!!

Tro det eller, men jag fortsätter att hitta böcker som jag inte vill ha! Vi har möblerat om hemma och alla elva bokhyllorna (takhöga) måste flyttas. Därmed måste alla böcker ner på golvet. Och alla böcker upp igen.
Och då var det en hel del böcker som inte åkte upp igen…
Det kommer att dröja ett tag innan de kommer ut i shopen, men jag kan locka med några böcker om afrikansk textil och en hel del stylingböcker från mitten av förra seklet. Dessutom så orkade jag inte lyfta tillbaka två av böckerna ur Princess Diana-samlingen. Det ni!
Dessa böcker från Dianasamlingen söker nytt hem. Leader of Fashion och Lady of Fashion ( i princip samma innehåll).

Publicerad Lämna en kommentar

100 år gamla virkmönster

Jag är en samlare. Det har ni nog förstått. Förutom verkliga böcker och tidningar, så samlar jag på mig digitala bilder, mönster, artiklar och idéer. Även där håller jag på att rensa, och jag försöker tipsa människor runt omkring mig om alla underbara webbsidor som finns ”out there”.
Här kommer till exempel ett antal virkmönster från 1922 och dessutom ett mönster på tofflor från 1914. Nittonhundrafjorton!
Mönstren är från ”Fleisher’s Knitting and Crochet Manual” från 1922. Jag kommer tyvärr inte ihåg varifrån jag hämtat dem, men jag kan verkligen tipsa om amerikanska universitets institutioner för ”Home Economics” som till exempel The Human Ecology Collection från University of Wisconsin. Där kan man hitta modistböcker från tidigt 1900-tal, bland mycket annat. En guldgruva!

Vintagevirkning
Publicerad Lämna en kommentar

Lyckan i ett eget referensbibliotek

När jag nu har tittat igenom alla böcker för att se om jag ska ha kvar dem eller inte, har jag gjort rätt många fynd. Jag har hittat mängder av saker som jag har letat efter. Jag har insett hur mycket dubletter jag har, inte vad gäller böcker men vad gäller information. Och hur givande det kan vara att ha koll på innehållet i de böcker som man äger.

Fortsätt läsa Lyckan i ett eget referensbibliotek

Publicerad Lämna en kommentar

Symaskinsmanualer

Man kan kategorisera sin samling in absurdum, om man är lagd åt det hållet.

En delsamling som jag äger består av symaskinsmanualer och reklam för symaskiner. Symaskiner är ett av de ting som hjälper oss att tolka dåtiden och omvärlden. Med vilka argument såldes symaskiner, hur designades de, vem använde dem?

Fortsätt läsa Symaskinsmanualer

Publicerad Lämna en kommentar

1900-talets klädrevolution

Om vi kunde resa i tiden till förra sekelskiftet skulle vi få problem.

De starka lukterna och den rigorösa etiketten skulle vara knepiga att behärska, men svårast skulle antagligen vara att förklara vad vi hade på oss.

Folk skulle undra. Varför har du så åtsittande underkläder och varför visar du dig i dem? Vad gör du utomhus utan hatt? Vad är det för märkliga metallkedjor längs magen?

Fortsätt läsa 1900-talets klädrevolution