Att hitta en bok man letat efter

Jag har länge (flera år) letat efter böckerna Women’s wear of the 1920’s with complete patterns (och den om trettiotalet).Framsida av boken Women's wear of the 1920's

Jag tänkte att de skulle vara perfekta både i min samling och för mig som sömmerska som älskar historiska kläder. Men priset avskräckte. Ett tag kostade de cirka 500 kr styck. Och utan att ha fått se böckerna ville jag inte lägga ut 500 spänn. Ett tag fanns en av böckerna på Bokbörsen! Men för 5000 kronor! Jag vet inte om han fick den såld, men boken är inte kvar.

Det blev en liten besatthet, det ska erkännas. Böckerna hade potential att vara riktiga guldgruvor och perfekta komplement till min samling om sömnad och modehistoria.

Så jag kollade runt på alla boksidor jag kände till. Även på Kungliga Biblioteket, kanske de fanns på ett bibliotek så att jag kunde få titta på dem? Ja, de fanns på ETT bibliotek i hela Sverige, och mitt stadsbibliotek kunde ta hem dem!

Så jag fick vänta ett par veckor, och sen kunde jag hämta dem.Framsida för boken Women's wear of the 1930's

Det var en högtidsstund, som det alltid är när man hittar böcker inom sitt intresseområde, särskilt när man längtat så länge.

Jag läste och njöt och tänkte på alla vackra kläder man skulle kunna göra. Och allt eftersom, insåg jag att de inte var för mig.

Jag är ganska avancerad vad gäller att förstå bilder, skisser och mönster, och de här böckerna innehåller ganska enkla kläder. Inte de magiska trettiotalsklänningarna sydda på skrå, som jag hade tänkt mig, utan ganska enkla kläder. I alla fall för den som har gjort egna mönster ett par år.

Så om du också suktar efter dessa böcker, fundera ett varv till. Om du är nybörjare på historiska mönster och får ett bra pris på böckerna, då tycker jag att du ska slå till! Runt 300 kronor skulle jag säga.

Men om du har den stora boken om Vionnet, eller någon av Janet Arnolds böcker, eller ett par mönster från Folkwear, och har använt dessa mönster – då kommer du nog att tycka att böckerna är för simpla.

Jag bjuder på ett par av mönstren, så kan du själv bedöma.

Blogginlägg om Womens wear

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *