Återbruk genom historien

Det visar sig att även ett så allmänt ämne som återbruk kan bära spår av den tid som det gjordes i. Jag har en återbruksbok från 1918. Den är otroligt vacker och visar att man inte bara hade ganska ont om material efter första världskriget, utan att man även tyckte det kunde vara viktigt att göra en boll till barnen (av gamla handskar).
På det politiska 1970-talet handlar det förstås mycket som solidaritet med tredje världen. Nuförtiden är det väl mer solidaritet med sig själv som gäller, att man ska må bättre av att skala ner och återbruka.


Jag kan rekommendera följande böcker om återbruk. En del finns / har funnits i webbshopen. Andra finns i min bokhylla. Återbruk är ett av de ämnen som är kvar efter att jag har ”downsizat” min egen modeboksamling.

Modemanifestet De stilsmartas handbok av Sofia Hedström och Anna Schori från 2011.
Handlar om hur man kan återbruka sin egen garderob och hur man skaffar en egen stil. Att man inte måste ha hundra tröjor för att vara välklädd. Sofia H, som rör sig i modets absolut vassaste kretsar, klarar ett helt år utan shopping. En gedigen och mycket innehållsrik bok.
Smakprov ur boken på Issuu.
Boken på Norstedts förlag.

Återbruk av textila material i det förindustriella samhället av Ingrid Bergman, från 1998.
Titeln säger vad häftet handlar om. Välskrivet och fina bilder. Ger en hel del tankar om nutid kontra historia. För tvåhundra år sen kunde en rock kosta lika mycket som en ko. Nu kanske vi inte vill köpa boskap, men vi kanske ska köpa dyrare kläder än vad de flesta av oss gör? Själv blir jag alltid nöjdare när jag köper något dyrare. Dels för att det nästan alltid är bättre kvalitet, dels för att jag på något sätt har manifesterat mig själv, visat på min egen betydelse.

Alchemy Arts Recycling is chic av Kate MacKay och Di Jennings från 2009.
Essäer om återbruk, intervjuer med folk som återbrukar och återvinner, och några tips på vad man kan göra. Tar tid att läsa igenom, ger mycket inspiration och en hel del huvudbry.
Boken på Goodreads.

Siden, sammet, trasa… skapa nytt av gammalt av Caroline Romare från 1996.
Så många vackra projekt… Låna den, köp den, inspireras av den.

Vi lagar Vi lappar Vi stoppar från 1951.
En systerbok till Vi syr Vi stickar Vi virkar. Mycket användbar bok med ett kvalitetstänk som är främmande för många idag.

samt böckerna

Ta vara på. Sy om, ändra, sy nytt av Gingen Jonson.
Textilt återbruk. Om materialet och kulturellt slitage av Anneli Palmsköld.
Spara – ta till vara. En idébok från ICA-förlaget.
Läs gärna det tidigare inlägget om återbruk!

Men favoriten bland återbruksböcker, ja en favorit över huvud taget, är det lilla häftet Varmt om fötterna som gavs ut av Svenska Marthaförbundet i Finland år 1941. Här beskrivs hur man kan göra egna tofflor och skor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *