Symaskinsmanualer

Man kan kategorisera sin samling in absurdum, om man är lagd åt det hållet.

En delsamling som jag äger består av symaskinsmanualer och reklam för symaskiner. Symaskiner är ett av de ting som hjälper oss att tolka dåtiden och omvärlden. Med vilka argument såldes symaskiner, hur designades de, vem använde dem?

Det finns två utmärkta böcker om symaskiner på svenska, dels Kerstin Sjöqvists bok Symaskinen, dels Genom symaskinens nålsöga av Louise Waldén. De kompletterar och berikar varandra, så du måste inte välja, du kan läsa/skaffa båda.
Boken Old Sewing machines
Jag har också en bunt gamla symaskinsmanualer och reklamhäften. Maskinerna är så otroligt vackra! Jag undrar om våra symaskiner kommer att uppfattas lika vackra om hundra år? Häftena är också vackra.
Till sist har jag en samling med annonser för symaskiner och sybehör. Det är nästan uteslutande kvinnor på bilderna. Någon jeansklädd, skäggprydd man får förekomma i en sjuttiotalsbroschyr, men inte som frontfigur.
Symaskinen är en av de få tekniska prylar som är kvinnligt könskodad. Orsaken till det kan du läsa om i böckerna jag nämner!

Boken Genom symaskinens nålsöga av Louise Walden

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *