Så byggde jag min webbshop med WordPress och Woocommerce

Jag har hållit på ett tag med att bygga upp den här sidan. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag har hittat för att kunna bygga en webbshop i WordPress.

Jag började med WordPress tema Mystile, som är byggt för att husera en webbshop. Sen lade jag till WooCommerce, som är en plug-in för att hantera en webbshop. Det finns flera men jag bedömde det som att WooCommerce är bäst.

So far, so good. Det känns som om jag måste ta en paus även när jag skriver för jag kommer ihåg hur jobbigt det var att ta reda på allting. Jag visste ingenting när jag började, men jag är van vid att ta reda på saker sen mitt jobb som journalist.

Jag tror nog att vem som helst kan klara det här, om du är van vid att läsa och kan hyfsad engelska. För mig har det vanligaste problemet varit att jag inte vet vad jag söker efter, jag visste inte vad det hette. Så jag fick börja med att söka för att hitta rätt ord, som jag sen kunde göra en sökning med.

Nästa plugin som jag skaffade har visat sig vara helt oumbärligt, om än inte helt lätt att hantera. Det heter WP All Import och gör att man kan lägga in produkter i sin webbshop i bulk. Många på en gång.

Det finns många WP All Import men jag har det med undertiteln ”Import any XML or CSV File to WordPress”. För att kunna lägga in produkter behövs också WP All Import – WooCommerce Add-On.

Med WP All Import kan man lägga in en hel fil från Excel, och det var här mitt arbete började. Jag rekommenderar att läsa deras tutorials noga och att titta på videorna som de har på sin webbsida. De har många olika videor där innehållet går in i varandra. Jag hamnade först på en video där de visar hur man lägger in mäklarannonser, och blev lite förtvivlad för de sade ingenting om hur man lägger upp produkter i sin webbshop. Men när jag scrollade ner så hittade jag det också.

Så här gjorde jag med mina trehundra böcker: jag skrev information om dem i ett excelark. Kolumnerna fick heta saker som Titel, Författare, Vikt, Pris och Foto. Varje rad innehåller en bok.

Spara det hela som XML eller CSV.

När man sen importerar med hjälp av WP All Import får man upp en sida där man kan flytta varje kolumn till rätt ställe i WooCommerces produkthantering.

Så istället för att lägga tid på att lägga in 300 produkter i WooCommerce har jag lagt tid på att lägga in 300 böcker i ett Excelark och sen lite mindre tid på att importera dem till WooCommerce.

En finess med WP All Import är att nästa gång du importerar samma Excelark (i rätt format) så kan du markera om du vill att den ska kolla ändringar, ta bort sådant som inte finns i ditt Excelark, lägga till nya rader eller bara lägga in hela arket som nytt.

Läs allting noga så är det ganska logiskt.

En sak som är dåligt med WooCommerce är hur man hanterar produkter som är helt unika, som det bara finns en av. Om en av mina kunder har lagt en bok i sin kundvagn, vill jag inte att en annan kund ska kunna göra samma sak. Det finns ju bara en bok!

Efter att bokstavligen ha dammsugit internet i en hel dag, hittade jag en liten plugin som nästan helt löser problemet. Den heter WooCommerce Cart Stock Reducer och är värd sin vikt i guld (hur mycket nu en plug-in väger!).

Här kan du skriva meddelanden som dyker upp när nästa person försöker lägga boken i sin varukorg. Du kan också bestämma hur länge den första kunden får ha produkten utan att bestämma sig för att köpa den.

Man ska förstås ha bilder på sina produkter också. Om du använder WP All Import gör du så här: Skapa ett flertal kolumner i ditt Excelark. Om du tror att du kommer att ha fyra bilder som mest, så skapa 4 kolumner och döp kolumnerna till något logiskt, t ex Foto1, Foto2 osv.

Skriv in bildernas filnamn i respektive kolumn. Jag har skrivit t ex Bok1-1.jpg i första kolumnen, Bok1-2.jpg i andra kolumnen. ”.jpg” (eller vad du nu har för ändelse) måste vara med redan i Excelfilen, annars laddas inte bilderna upp som de ska.

Gör i ordning dina bilder. Jag brydde mig inte om att ändra storlek eller något sådant, och det har gått bra. Ladda upp alla bilder till ditt webbhotell, i foldern med namnet wp-content/uploads/wpallimport/files/

När du sen laddar upp XML / CSV-filen i WP All Import, så hämtas fotona från din webbhotellserver och hamnar på rätt produkt. Eller i alla fall den produkt som bildfilnamnet är kopplat till, i Excelarket.

Det finns också andra sätt att koppla bilderna till rätt produkt. Om du har väldigt olika antal bilder till produkterna så kan det vara klumpigt att ha många foto-kolumner i Excelarket. Det finns information om hur man gör på WP All Imports tutorialsida.

Jag var lite nervös när det gällde betalningssystemen, men det fungerar bra i WooCommerce. Man kan använda bankkonto, check, Paypal eller betalning vid leverans. Man kan koppla andra betalningssätt liknande Paypal till sin webbshop, men det är plug-ins som kostar extra.

Även om du skriver in bankkontonummer så syns inte det för kunden förrän de har genomdrivit hela affären, och då ska det ju synas!

När man ska koppla Paypal till webbshopen gäller det att läsa noga vad där står, då fungerar det. Men ett tips är att först fundera på vad ditt Paypalkonto ska heta, och även vilken epostadress du har kopplat till det. Det är svårare att ändra efteråt.

Det känns mer seriöst om namnet på webbshopen återkommer i namnet på Paypalkontot. Så att kunden vet vart de betalar.

Andra plug-ins som jag tycker är väldigt bra

Jag är inte kopplad till någon av dessa utan vill bara dela med mig av några bra plug-ins för pdfer, kontaktformulär, tabeller med mera.

Contact Form 7 för att skapa kontaktformulär så att läsarna kan nå dig. Det är det som jag använder på Fashionbooks.se

Fast Secure Contact Form är också bra för att skapa kontaktformulär. Den används på Samlarförbundets webbsida, om du vill kolla.

Shareaholic för att koppla webbsidan / webbshopen till andra sociala medier, samt för att få rutor på dina bloggsidor med ”Om du gillade det här kanske du gillar…”. Jag har inte använt den så mycket ännu men den verkar enkel och logisk.

WooSidebars för att kunna använda sidorna och botten på webbsidan. Jag minns att jag tillbringade ett par dagar med att utvärdera alla de olika plug-ins som lovar att du ska kunna lägga widgets var du vill. Jag är inte riktigt nöjd med WooSidebars men den var ändå bäst av dem jag provade. Varför är jag inte nöjd? Arbetet går i flera steg som för mig är ologiska. Först måste man skapa en Widget Area och koppla den till de sidor som den ska vara på. Sen kan man lägga in widgets och koppla dem till olika widget areas. Det kanske är smart, det kanske inte går att göra på annat vis, jag vet inte. WooSidebars fungerar bra men är lite krångligt, helt enkelt.

Event Calendar WD. När jag kom på att jag ville ha en kalender på Samlarförbundets webbsida, utvärderade jag också en hel del kalender-plugins. Event Calendar WD fungerar bra och känns logisk. Det går att koppla små Googlekartor till den. Den har många finesser som jag ännu inte provat. Jag är nöjd. Men bestäm i förväg hur många ställen du behöver kalendern på! Jag kom nämligen på att jag ville kunna ta bort events från kalendern på nyhetssidan, utan att ta bort dem från kalendersidan. Lösningen var att skapa två kalendrar, och för varje event man skapar, så lägger man in dem på båda kalendrarna. Det här kom jag på … efter ett tag. Jag fick lägga in ungefär 60 events en gång till… Över huvud taget är det här ett plug-in där det lönar sig att först sitta med papper och penna och fundera över vilken information man ska lägga in. Papper och penna!? Så gammal är jag!

Om du tycker att WordPress är lite tamt vad gäller typografiska möjligheter finns det många plugins som lovar hjälpa dig. Jag använder Styles samt TinyMCE Advanced som gör att jag har fler typsnitt, storlekar och annat att välja bland. Det finns många finesser som jag inte har testat ännu. Och om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt vilket plugin som gör vad. Men jag är nöjd med båda!

Ett plugin som jag faktiskt vet vad det gör (!) är TablePress som helt enkelt fixar tabeller. Det är enkelt att använda. Du skapar en tabell och fyller den och lägger in den lilla snabbkoden på rätt ställe i ett textinlägg. Hoppla – så har du en tabell! Enklare än att använda WordPress egna tabellfunktion.

Lika enkelt att använda för att kunna ha pdfer på sin webbsida är Pdf Poster.

Om du undrar över något, maila mig gärna!

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *