Publicerad den Lämna en kommentar

Mode och rörliga bilder

Mode är inte bara böcker och tidningar. Det finns också mängder av filmer om mode. En del bra, en del oförståeliga, en del konstiga och en del mycket, mycket inspirerande.

Jag har ännu inte sett The Dressmaker med Kate Winslet men ser mycket fram emot det. Den ska vara inspirerande och vacker, enligt vänner som har sett den.

Några riktigt bra filmer om kläder och mode är enligt mig:

Pret à Porter av Robert Altman. Mängder av roliga kostymer och många klicheer. Egentligen en ganska banal film men det är en fest för ögat och man kan njuta av skådespelarnas förmåga att driva med sina egna persona.

Sex & the Cityfilmerna (och teveserien) kan ses som en berättelse om kläder likaväl som om relationer. En av de viktigaste personerna i serien är ju kostymören Patricia Fields.

Många har forskat på teveseriens sätt att skapa personer av kläder och klädstilar av personer. Läs till exempel Reading Sex and the City av Kim Akass och Janet McCabe.

Gosford Park från 2001, också av Robert Altman, är en orgie i trettiotalskläder och inredning. Gillar du Downton Abbey för dess vackra kläder kan det här vara en film för dig.

Om man gillar Askungefilmer, alltså där huvudpersonen genomgår en make-over, kan man se Miss Secret Agent där Sandra Bullock får en total make-over med allt från gångstil till ögonbryn. Roligt om skönhetstävlingar.

Pretty Woman med Julia Roberts och Richard Gere är också en slags Askungefilm, och innehåller några riktigt, riktigt vackra klänningar. Och så den den klassiska scenen där Vivianne talar om för expediterna att de gjort ”a big mistake”.

Andra filmer om och med mode

Legally Blonde (2001) där den trendiga hippa tjejen själv tar hand om sin make-over och blir framgångsrik juridikstudent.

Coco – Livet före Chanel (2009) Historien om Chanel från den modesta början till att vara centrum i modevärlden.

Coco Chanel & Igor Stravinskij (2009) Om Chanels förhållande till den berömde kompositören.

The September Issue (2009) En dokumentär om den tjockaste modetidningen någonsin, fler än 1000 sidor, som kom ut i september 2007. Intressant inblick i en värld som påverkar så många.

Marie Antoinette (2006) Filmen som porträtterade M.A. som en pastellmakron.

Frukost på Tiffany’s (1961) En klassiker med Audrey Hepburn, som ikoniserade så många klädesplagg, ballerinaskor, capribyxor, den lilla svarta klänningen.

Valentino: The Last Emperor (2008) Dokumentär om modedesignern Garavani Valentino.

Djävulen bär Prada (2006) Andy som vill bli seriös journalist får ett jobb som modeassistent åt chefredaktören från helvetet.

The Stepford Wives (2004) En underhållande och snygg version av boken av Ira Levin.

Och förstås Absolutely Fabulous där man kan glädjas åt Edinas brist på modesinne och assistenten Bubbles fantastiska kreationer, medan Patsy glider genom dimmorna i sin ständiga dräkt och dottern Saffron gör uppror genom stickade koftor och säckiga byxor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *