Publicerad den Lämna en kommentar

Jag har lika mycket till

Många uttrycker sin förvåning över att jag säljer så mycket böcker, och sådana godbitar!

Den största orsaken är att jag behöver pengar och utrymme, men också att jag har växt ifrån vissa sorters böcker.

När man samlar på någonting, förändras ofta inriktningen på samlingen med åren.

Jag började med att helt kaxigt samla på allt som hade med mode och textil att göra. Ett tag var jag nära att få tag i allt som hade getts ut på svenska (utom mkt sällsynta och dyra saker, förstås).

Men någon gång på nittiotalet ökade utbudet av utländska böcker i både bokhandlar och antikvariat. Då kunde jag inte ha inriktningen ”allt” längre.

Istället började jag koncentrera mig på vissa ämnen, som trettiotalsmode, återbruk, modetidningar och böcker om virkning. Andra kategorier tappade i intresse. Visst kunde jag köpa en bok om modehistoria om den var väldigt billig och jag inte hade den, men egentligen hade jag allt jag kunde önska mig vad gällde modehistoria. Väldigt ofta är bilderna densamma i olika böcker. Jag kunde också köpa ett häfte om vävning om det såg udda / sällsynt/ roligt ut, fastän jag inte alls var intresserad av vävning.

Specialiseringen har nu gått ännu längre, och med tilltagande platsbrist förändras min relation med vissa böcker. Jag inser att jag kanske aldrig har tittat i dem: jag ser att jag köpte boken 1995, jag kommer ihåg hur glad jag var, men jag har faktiskt aldrig läst den! Dags för den att komma till ett nytt hem!

För jag vet ju hur många andra som samlar och vad glada de skulle bli över vissa av mina böcker.

Men det finns en hel del kvar hos mig, om vi säger så:

Jag har nästan alla Clic (modetidning som gavs ut nästan hela åttiotalet). Jag har, tror jag, alla Idé-Journalen (tidning från garnfabrikanten Marks&Kattens som innehåller både mönster och reportage). Jag har alla nummer av DV Mode från starten utom ett. Jag har väldigt många Stilmönsterjournalen och Stilnytt, som kom ut två gånger om året när jag var yngre. Jag kommer ihåg hur jag brukade skriva in i min kalender när nästa skulle komma ut.

Jag skrev också upp i kalendern när nästa Mode-Expressen skulle komma ut, och modebilagorna för Upsala Nya Tidning. Likaså utgivningsdagen för Burda International (vad jag saknar den tidningen!).

Burda gav också ut specialtidningar för att sy brudkläder och festkläder, de har jag nästan allihop och har sytt mängder ur.

Kommer jag att sälja detta? För rätt pris är naturligtvis allt till salu. Men vissa saker kommer att säljas sist. Som Stil-Nytt från åttiotalet som är själva hjärtat i min samling, det första jag samlade på mig. Eller min första modebok, The Gentlewoman’s wardrobe av Angela Huth, med intervjuer av kända engelska kvinnor om kläderna i deras garderober. Fascinerande nördigt.

Men i alla fall, är det något ni letar efter, hör av er. Om jag inte vill sälja kan jag kanske berätta mera om boken eller scanna in en sida. Kanske jag har sett den någon annanstans. Eller kanske jag känner att det är dags för den att få ett nytt hem.

PS Jag har också mängder av broschyrer från 1990-tal, flera meter urklipp från 1989 och framåt, ifall du forskar på något och behöver källmaterial, hör av dig.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *