Publicerad den Lämna en kommentar

Återbruk genom historien

Det visar sig att även ett så allmänt ämne som återbruk kan bära spår av den tid som det gjordes i. Jag har en återbruksbok från 1918. Den är otroligt vacker och visar att man inte bara hade ganska ont om material efter första världskriget, utan att man även tyckte det kunde vara viktigt att göra en boll till barnen (av gamla handskar).
På det politiska 1970-talet handlar det förstås mycket som solidaritet med tredje världen. Nuförtiden är det väl mer solidaritet med sig själv som gäller, att man ska må bättre av att skala ner och återbruka.
Jag kan rekommendera följande böcker om återbruk. En del finns / har funnits i webbshopen. Andra finns i min bokhylla. Återbruk är ett av de ämnen som är kvar efter att jag har ”downsizat” min egen modeboksamling.

Modemanifestet De stilsmartas handbok av Sofia Hedström och Anna Schori från 2011.
Handlar om hur man kan återbruka sin egen garderob och hur man skaffar en egen stil. Att man inte måste ha hundra tröjor för att vara välklädd. Sofia H, som rör sig i modets absolut vassaste kretsar, klarar ett helt år utan shopping. En gedigen och mycket innehållsrik bok.
Smakprov ur boken på Issuu.
Boken på Norstedts förlag.

Återbruk av textila material i det förindustriella samhället av Ingrid Bergman, från 1998.
Titeln säger vad häftet handlar om. Välskrivet och fina bilder. Ger en hel del tankar om nutid kontra historia. För tvåhundra år sen kunde en rock kosta lika mycket som en ko. Nu kanske vi inte vill köpa boskap, men vi kanske ska köpa dyrare kläder än vad de flesta av oss gör? Själv blir jag alltid nöjdare när jag köper något dyrare. Dels för att det nästan alltid är bättre kvalitet, dels för att jag på något sätt har manifesterat mig själv, visat på min egen betydelse.

Alchemy Arts Recycling is chic av Kate MacKay och Di Jennings från 2009.
Essäer om återbruk, intervjuer med folk som återbrukar och återvinner, och några tips på vad man kan göra. Tar tid att läsa igenom, ger mycket inspiration och en hel del huvudbry.
Boken på Goodreads.

Siden, sammet, trasa… skapa nytt av gammalt av Caroline Romare från 1996.
Så många vackra projekt… Låna den, köp den, inspireras av den.

Vi lagar Vi lappar Vi stoppar från 1951.
En systerbok till Vi syr Vi stickar Vi virkar. Mycket användbar bok med ett kvalitetstänk som är främmande för många idag.

samt böckerna

Ta vara på. Sy om, ändra, sy nytt av Gingen Jonson.
Textilt återbruk. Om materialet och kulturellt slitage av Anneli Palmsköld.
Spara – ta till vara. En idébok från ICA-förlaget.
Läs gärna det tidigare inlägget om återbruk!

Men favoriten bland återbruksböcker, ja en favorit över huvud taget, är det lilla häftet Varmt om fötterna som gavs ut av Svenska Marthaförbundet i Finland år 1941. Här beskrivs hur man kan göra egna tofflor och skor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Tusen böcker till

Jag fick en samling. Många av böckerna hade jag redan och andra är jag inte intresserad av.

Här finns otroligt många guldkorn om historisk sömnad, knyppling, svenska vävnader och slöjd.

Många av böckerna har jag lagt in på webbshopen. Men jag har fortfarande flera hundra böcker kvar, om det är något särskilt du söker, maila mig! Jag kanske har det du letar efter!

Publicerad den Lämna en kommentar

Bruksanvisning för att sy rya

Man gör sina fynd. Särskilt i secondhandaffärer, längst ner i lådan, kanske på fel avdelning. För vad ÄR det egentligen, det här verktyget?

Just det här verktyget är till för att sy ryafransar på maskin. Det borde vara relativt enkelt att tillverka en sån här ryagaffel i hårdplast, till exempel från en mjuk skärbräda eller ett tallriksunderlägg.

Bruksanvisning Ryagaffel
Publicerad den Lämna en kommentar

Nu rensar jag igen!!

Tro det eller, men jag fortsätter att hitta böcker som jag inte vill ha! Vi har möblerat om hemma och alla elva bokhyllorna (takhöga) måste flyttas. Därmed måste alla böcker ner på golvet. Och alla böcker upp igen.
Och då var det en hel del böcker som inte åkte upp igen…
Det kommer att dröja ett tag innan de kommer ut i shopen, men jag kan locka med några böcker om afrikansk textil och en hel del stylingböcker från mitten av förra seklet. Dessutom så orkade jag inte lyfta tillbaka två av böckerna ur Princess Diana-samlingen. Det ni!
Dessa böcker från Dianasamlingen söker nytt hem. Leader of Fashion och Lady of Fashion ( i princip samma innehåll).

Publicerad den Lämna en kommentar

100 år gamla virkmönster

Jag är en samlare. Det har ni nog förstått. Förutom verkliga böcker och tidningar, så samlar jag på mig digitala bilder, mönster, artiklar och idéer. Även där håller jag på att rensa, och jag försöker tipsa människor runt omkring mig om alla underbara webbsidor som finns ”out there”.
Här kommer till exempel ett antal virkmönster från 1922 och dessutom ett mönster på tofflor från 1914. Nittonhundrafjorton!
Mönstren är från ”Fleisher’s Knitting and Crochet Manual” från 1922. Jag kommer tyvärr inte ihåg varifrån jag hämtat dem, men jag kan verkligen tipsa om amerikanska universitets institutioner för ”Home Economics” som till exempel The Human Ecology Collection från University of Wisconsin. Där kan man hitta modistböcker från tidigt 1900-tal, bland mycket annat. En guldgruva!

Vintagevirkning
Publicerad den Lämna en kommentar

Lyckan i ett eget referensbibliotek

När jag nu har tittat igenom alla böcker för att se om jag ska ha kvar dem eller inte, har jag gjort rätt många fynd. Jag har hittat mängder av saker som jag har letat efter. Jag har insett hur mycket dubletter jag har, inte vad gäller böcker men vad gäller information. Och hur givande det kan vara att ha koll på innehållet i de böcker som man äger.

Fortsätt läsa Lyckan i ett eget referensbibliotek

Publicerad den Lämna en kommentar

Symaskinsmanualer

Man kan kategorisera sin samling in absurdum, om man är lagd åt det hållet.

En delsamling som jag äger består av symaskinsmanualer och reklam för symaskiner. Symaskiner är ett av de ting som hjälper oss att tolka dåtiden och omvärlden. Med vilka argument såldes symaskiner, hur designades de, vem använde dem?

Fortsätt läsa Symaskinsmanualer